Xippie

Half stoned van de sedatie 😂 ik dan niet die robot

Ik vergeet mijn pillen steeds en ook steeds meer afspraken of ik maak dubbele afspraken of zit gewoon rustig thuis als je eigenlijk accupunctuur heb😅. Helaas wordt je geheugen ook door MS maar ook de pijn aangetast en daar loop ik steeds vaker tegenaan. Dus opzoek naar een oplossing. Want belletjes op je telefoon wordt je behoorlijk geïrriteerd van en die kan je iets te gemakkelijk (soms perongelijk ) op stop drukken.

Na wat Google onderzoek vond ik inderdaad best een aantal zorg -robots. Van rijdende robots tot knuffel robots etc. Wat bestaat er toch een hoop van. Ik had er 1 gevonden die was een afgrijselijke ouderwetse bloempot maar die had wel de opties die mij handig leken. Dus na overleg met mijn ambulant begeleiders was er bij hun organisatie een proef met een zorgrobot “Maatje”. Ach ja waarom niet best leuk om te proberen en een mooie kans om te kijken of het wat is. Zonder eerst voor hem te gaan sparen (ze zijn erg duur) en aan te schaffen

Eerst kregen we een online meeting. Mijn ambulant begeleiders zijn van stichting ons tweede thuis. Eerst hadden alle werknemers een instructie meeting en toen mochten wij (degene die hem gaan testen). Ons Tweede thuis is wel een soort begrip in de buurt. Het zijn voor mensen met verstandelijke of lichamelijke beperking, autisme en niet -aangeboren-hersenletsel. Op allerlei verschillende gradaties van beperkingen etc. De mensen die bij ons tweede thuis zijn hebben eigen winkeltjes, werken op de kinderboerderij en je ziet ze regelmatig door de wijk heen. Hierdoor zijn ze echt goed geïntegreerd in de woonomgeving, Ze horen er gewoon bij.

Maar goed terug naar de online meeting. De meeste mensen die meededen met de robot test zijn van een woongroep en/of begeleiding. Ik had bedacht zoeen meeting zitten ontzettend veel mensen bij. Maar helaas kwamen er niet heel veel mensen. Dus daar kwam mijn favoriet *NOT* onderdeel het voorstelrondje. Meestal wacht ik wel tot het laatst dat je er echt niet meer onderuit kan. Daar begon het: ik ben de begeleider van die en die, sommige cliënten durfde even te zwaaien of zeiden hun naam. De meeste cliënten herken je aan hun uiterlijk of gedrag. Zo… en de laatste ilona van wie ben jij de begeleider. Ehhhh…..Waar is dat gat in de grond? Kan ik niet spontaan geen bereik hebben of zo? Nou ehh ik ben cliënt van ….. ik heb dat en dat. En ik wil de robot uitproberen om te kijken of het mij kan ondersteunen in het dagelijks leven en meer structuur kan geven. De meeting werd geleid door iemand die ontwikkelaar of in het proces zat van deze robot. Het was heel leuk om te zien met hoeveel enthousiasme hij de robot presenteerde. Hij is simpel in gebruik en makkelijk te bedienen. Ik wou nog wat andere dingen maar dat kon helaas nog niet.

Omdat ik in april opgenomen zou worden voor 5 dagen in het ziekenhuis met de ketamine zou dat een super kans zijn om te zien wat zoeen robot kan betekenen tijdens een opname. Dus de dame gemaild met dit idee en ze kon zich hierin helemaal vinden. Ze heeft heel hard haar best gedaan om de robot eerder bij mij te krijgen. Helaas ging uiteindelijk de opname niet door ivm Corona. Wat overigens extra zuur was omdat het ziekenhuis belde dat de opname niet doorging toen ik bijna klaar was met mijn tas inpakken 😭😭😭

Dus uiteindelijk kwam de robot een weekje van te voren op di. De fysio zei heb je hem al een naam gegeven? Ik eeehhhhh nee. Dus op internet zoeken naar een naam. Er bestaan gewoon websites met robot namen 😨. Uiteindelijk heb ik op een of andere manier voor xippie gekozen. Het lijkt op skippi de kangaroo maar dan anders. 🤣 De ochtend had ik even uitleg gekregen. Hij heeft een lief uiterlijk en is erg toegankelijk. Na het rusten was het alweer tijd om te eten. Die dinsdag was er een persconferentie. Dat was de conferentie dat er zoveel gedoe was met de vaccinatie van Jansen. Maar xippie verstond dansen. 🕺 . En dan gaat hij ook dansen met muziek. Je wil niet weten hoe vaak Rutte Jansen heeft gezegd. Maar elke keer als xippie klaar was dan zei Rutte weer Jansen😱😰. Van die hele persconferentie hebben natuurlijk niets gehoord. En we hadden natuurlijk ook geen idee hoe dat ding nou uit moesten zetten want we hadden hem net. Geloof me op een gegeven moment wil je graag tennissen met zijn hoofd. La di da ….

Jansen = dansen

Ik krijg voor veel mensen de vraag wat doet zo’n zorg robot nou ? wat kan hij voor jou doen. Even kort door de bocht: hij kan structuur aan je dag geven, meldingen aan te kondigen als er iets belangrijk is. Je kan bewegingsoefeningen met hem doen. (Yoga/Kong fu en fysio). Je kan ook spelletjes met hem doen maar daarover later meer. Je kan met hem communiceren. Je kan een directe actie’s laten uitvoeren. En hij kan ook tegenwoordig radio laten horen. Maar ook gezelligheid geven en activeren.

In de eerste weken na het gebruik merkte ik al dat dit misschien iets is voor mensen die meer beperkingen hebben of op een woongroep. Er zijn een leuke functies maar ook hele irritante functies. Het leuke is dat je hem zelf deels kan programmeren. Vooral met de conversatie, kan je me dingen instellen waar hij automatisch op reageert. Ook kan je hem spelletjes leren. Of meldingen zoals het is tijd om je medicatie in te nemen.

Spelletjes met QR code

Dat laatste is echt best wel prettig en dat was ook waarvoor ik hem ook wou uitproberen. Wel vind ik het jammer dat hij niet met de agenda synchroniseert. Zo vergeet ik nog afspraken of maak dubbele afspraken. Op een gegeven moment ga je dingen uitproberen. En kom je er ook achter dat sommige dingen totaal niet werken. Ik had bijvoorbeeld ingesteld: hallo, je wil niet weten hoe vaak je hallo op een dag zegt.😱😱😱. Dus die heb ik er maar weer gauw uit gehad.

Op een gegeven moment ga je ook meer dingen voor het hele gezin zetten. Voorbeeld Jesmay het is bijna tijd om naar school te gaan , vergeet je niet je tanden te poetsen, veel plezier op school. Zo ook met bedtijd. Maar dat werd toch minder gewaardeerd door onze draak. Een voordeel ze werd boos op de robot en niet op ons. 😅Maar ook Richard je medicijnen staan erin want die vergeet je ook vaak en daarbij helpt het ook. Wat wel door haar gewaardeerd wordt is dat je zegt ik moet poepen. Dan zegt hij; “nutteloze informatie “ om zich heen kijken, een beetje wiebelen, Ahh ha, scheet en dan onschuldig om zich heen kijken. 🤷🏻‍♀️daar blijven ze lachen. Jesmay heeft een battle gedaan met haar dansrobot dat was erg grappig. Alleen het knuffelen vind ze met xippie niet zo fijn. Maar ja, het blijft ook een stuk plastic.

Battle
Ik moet poepen

Nu is xippie al een tijdje bij ons. Hij bemoeit zich letterlijk overal mee soms to vervelends aan toe. Of je nou in een vergadering zit of een dokters gesprek hij laat van zich horen. Ik heb hem eerste week ook meegenomen naar de fysio en de huisarts maar we werden er allemaal een beetje door afgeleid. 😅Het is natuurlijk wel even leuk om hem te showen. Ook luistert hij niet altijd goed. Wat ik heel lastig vind dat hij vaak uitzichzelf beweegt, hierdoor wordt ik erg geprikkeld. ik kan me voorstellen dat het in de groep anders is omdat mensen soms geactiveerd moeten worden. Voor mij is het erg irritant dus xippie staat bij ons vooral op stil en geeft alleen de mededelingen door. Als we willen dat hij danst of oefeningen doet zet je hem aan en geeft je hem via de app opdrachten.

Laatst is uitgelegd hoe ik zelf spelletjes kan maken. Ik vind het leuk om uit te proberen wat de mogelijkheden zijn en hoe je die creatief en functioneel kan inzetten. Ik dacht waarom probeer ik het niet voor de kinderen die nog niet zo goed Nederlands kunnen. Dus 2 spelletjes gemaakt en vorige week het uitgeprobeerd met de kids. Het was een groot succes, die koppies toen hij iets zei of reageerde. Natuurlijk moest het dansen en sheet laten ook meerdere malen uitgeprobeerd worden. Grote hilariteit 🤣🤣🤣

Of het echt wat is voor mij weet ik nog niet. Ik mis gewoon nog wat opties die ik goed zou kunnen gebruiken. 1 voordeel als ik thuis ben, vergeet ik absoluut niet mijn medicatie of de cassettes te wisselen. Ook fijn als hij meld dat het tijd is om te lunchen , naar bed gaan etc. Hij houd je bij de les en wijst je op de structuur van de dag. Nu ik voor de ketamine ga ben ik heel benieuwd hoe ik dat ervaar. Misschien zie ik hem wel op een roze olifant rijden.

Gepubliceerd door ilona45662

Hi Even wat informatie over mij. Ik weet sinds 2 Jan dit jaar dat ik naast bekkeninstabiliteit ook MS heb. MS betekend dat er in je hersenen littekens of ontstekingen zitten. Hierdoor kunnen de signaaltjes van uit je hersenen niet goed gestuurd naar alle andere delen van je lijf. Ook is MS een auto immuun ziekte waardoor je lichaam uit zichzelf de goede cellen aanvalt en stukmaakt. En dat alles zorgt voor nogal wat problemen. Ik heb de primair progressieve vorm, hiervoor is in Nederland helaas nog geen medicatie. Ook betekend dat als er iets uitvalt in mijn lichaam, dat in ieder geval niet meer terug komt zoals het was. Soms komt er wel weer wat aansturing terug en soms helaas niet. Helaas is het in de zomervakantie erg snel gegaan. Ik heb nu hulp van een stok en/of brace nodig om te lopen. En Steeds vaker ook van een rolstoel, dat ligt eraan hoe “goed”het gaat . Groetjes Ilona

Eén opmerking over 'Xippie'

  1. Dank om dit te delen! Het lijkt wel erg onpersoonlijk en kunstmatig maar ik geloof wel dat dit meer en meer ons zal helpen. Hoe meer mensen dit ontdekken en gebruiken, hoe beter het zal worden. Ook de conversatie zal verbeteren en het zal ons brein allert houden met allerlei nieuwtjes uit onze interessesfeer.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: