Een ijzer tekort

Zo weer eens wat nieuws ik had al tijden veel last van mijn darmen, buik en af en toe plotseling vallen. Nu vond de huis arts het wel klaar. Dus bloedonderzoek en toch een verwijzing naar de internist. Dan denk je dat je bij bloed onderzoek lekker gebruik kunnen maken van de picc-lijn. Nou vergeet het maar je ziet de paniek in hun ogen. Dat mogen we helemaal niet 🙅‍♀️ paniek!.

Even een stukje terug in de tijd. Einde zomervakantie ging mijn huisarts op vakantie. Dus die belde in de namiddag. Ehhh je heb een behoorlijk ijzer te kort of te wel bloedarmoede. Hier moet je wel wat mee gaan doen, dit is niet heel goed. Oké meestal is ze wel relaxt maar dit klonk wel een beetje serieus. Maar hoe kan dit dan. Nou het kan dat er al een tijdje ergens bloed sijpelt maar dat je dat niet weet. Eventueel kan het vallen daar ook van komen. Regel 1 ga niet zoeken op internet. Dus die avond had ik natuurlijk even op Google gezocht. Ohh en de meest nare ziektes met dood tot gevolg. Maar goed je kan morgen ook onder een bus komen. 🤷🏻‍♀️. Schoot dus niet erg op maar ik kon het gewoon niet laten.

Maar goed breeder bloedonderzoek, gewoon weer in prik in je arm 😓. De inval dokter wilde dat ik met ijzer pillen ga beginnen en snel een afspraak maken bij de internist. Ehhhh snel kennen ze in het ziekenhuis niet hoor. Die ijzer pillen maken je behoorlijk misselijk en een ander bijkomend dingetje is dat je ontlasting pikzwart wordt. Wow bijzonder. Na wat inzet van de huisarts toch vrij snel een afspraak. Toevallig bij een goede vriendin van mijn neuroloog. Die had natuurlijk bedacht dat er een darm en maag onderzoek moest gebeuren. Ik blijf er een gloeiende hekel aan hebben als die artsen weer van plan zijn om een uitgang als ingang gaan gebruiken. Ook hadden we het over het zomaar weg vallen en verminderd gevoel. Ze had hup een direct lijntje met de neuroloog. Die wou ons toch maar even zien.

Er kunnen nog meer pillen bij……

Hij kon binnen 1 week gepland worden. Oké dus dan moet je 3 dagen een dieet volgen. De avond voor het onderzoek flinke laxeermiddel(wat bij nooit wat doet). Dan 4 uur voor het onderzoek binnen 2 uur 2 liter water drinken. Dat is echt haast onmogelijk op een geven moment past het gewoon niet meer. Na 2 dagen belde de verpleegster van de afdeling op. Nee mevrouw u bent niet helemaal weg. We maken gebruik van Dormicum. Huh dat gebruik ik als slaap middel en dan stuiter ik nog in mijn bed. Ja mevrouw zo doen we dat. Maar met de blokkade gebruiken ze altijd propofol. Nee. Mevrouw dan moet er een anesthesist bij komen dat is niet gebruikelijk. Een paar jaar geleden heb ik dit darm onderzoek ook gehad wat een ramp. Dit is hoe we het hier doen. Nou geloof me de paniek sloeg toe. Soms zijn dingen gewoon te veel. Zoek het maar uit ik doe het niet, ik weet hoe ik reageer op dit spul dat wordt een behoorlijk paniek gebeuren. Nou dan moet u het met een arts overleggen of die hiermee accord gaat.

Ondertussen zat ik al op dag 2 van het dieet. Dus bellen meted afdeling daar kwam ik niet verder mee want mijn internist was er niet meer deze week. Oké optie 2 bellen met de huisarts maar mijn eigen is op vakantie. Dus ik had iemand die redelijk op de hoogte was van de situatie. Ja dat is vervelend maar is het niet gewoon even iets wat moet gebeuren dus even doorbijten. Nou ik vind mezelf een prima doorbijter maar dit gaat niet gebeuren. Luister als het een keer nee is dan is het ook nee! Ik doe het echt niet. Hoe bedoel je hakken in het zand. Waarom moest mijn huisarts nou juist nu op vakantie? …..Uiteindelijk merkte dat het ook niet ging werken dus ging ze proberen te bellen. Ze belde terug dat ze morgen gingen bellen.

Ik werd gebeld dat het nog 4-6 weken ging duren. Ik loop al zolang met een lek dus dat maakt dan toch ook niet uit. Nou de dokter wil het wel snel, nou ik wil het niet met Dormicum. Klonk ik nu net zoals mijn dochter 😅. Ik wil……. ze zouden volgende week terug bellen wat ze konden doen. Toen ik opgehangen had bedacht ik opeens ik moet overmorgen laxeren. Moet ik hiermee doorgaan of niet.je gaat dat niet bepaald voor de lol doen namelijk. Überhaupt het vezel vrije dieet is behoorlijk smakeloos. Eigenlijk eet ik normaal dus best veel vezels 😂. Weer terug bellen morgen zou ik terug gebeld worden. Vlak voor het einde van de dag nog niets gehoord. Dus je raad het al weer bellen. Sorry mevrouw ik kan u niet helpen. Hoezo niet het is u afdeling ik wil weten of ik wel of niet moet gaan laxeren. Ja doet u maar. Dus deze week is het onderzoek? Nee dat denk ik niet. Eehhhh maar dan ga ik toch niet laxeren ? Nee toch maar niet. Laten we het erop houden dat het het einde van de dag was…. 😤.

Uiteindelijk kon het na 5 weken gepland worden. Dus alle vervolg afspraken weer verzetten, opvang jesmay regelen etc. Uiteindelijk heb ik niets mee gekregen van het onderzoek gelukkig. De anesthesie belde nog even, daar heb ik aangegeven dat ik echt heel zenuwachtig was. We hadden afgesproken dat ik bij het verlaten van de zaal al wat Dormicum kreeg en bij de onderzoekskamer Propofol. Ehh ik heb ook een picc-lijn. Ohh dat is handig dan gebruiken we die. Wow na dit hele gevecht iemand die mee denkt uit zichzelf? Ik heb haar ook echt bedankt.

Ondertussen blaasonderzoek gehad, Besloten is nu om nog 2 weken het infuus te houden. Ook met het oog op de coloscopie van die week. De uroloog zei: gewone mensen hebben 20 procent kans op een blaasontsteking na het darm onderzoek. Nou in jouw geval dan heb jij 90 procent kans. 🤣🤣🤣 ik moest er eigenlijk wel om lachen terwijl het totaal niet grappig is. Dus dan moest het infuus ook werken als een soort preventie. We gaan het zien, kijken of die 2 bacteriën van mij dat ook vinden. Je weet het niet he. Ik moet de hele tijd denken aan het liedje: ik heb 2 motten in mijn oude jas en die dotten van motten die wonen er pas. Jeugdsentiment Of te wel: ik heb 2 bacteriën in mijn vervelende blaas en die resistente bacteriën houden niet van …kaas? Nou ja laten we het er maar op houden dat het beter is dat ik niet zing….

Oké de dag van het onderzoek. Heeft u gelaxeerd ja poging tot maar hielp niet veel. Werd u ontlasting al helderder? Ja na 2 liter water had het niet echt een keus. Toen werd ik naar de zaal gebracht. Ik ga even een infuus je bij u prikken. Huh nee ik heb een picc-lijn. Ohh dat staat negens. Hup vest uit nou hier is die. Ohhh paniek… een andere dame erbij. Ja moeilijk moeilijk even iemand vragen. Het was net zo dat mijn lijntjes op waren en morgen thuis gebracht zouden worden. Uiteindelijk iemand van een andere afdeling gehaald. Ja deze mevrouw werkte eerst in de thuiszorg die weet het wel. Deze heeft even creatief nagedacht met een verloop stukje en toen konden ze de picclijn gebruiken. Wel was ze vergeten om het kraantje open te zetten. Ze gingen me wegbrengen … voelt u al iets? u bent nog wel erg wakker? U moet toch echt iets voelen hoor. Ehh nee ik voel niet en ik heb de gehele week geen slaap medicatie gebruikt om goed op het spul te reageren. Dat heb ik weer hoor, echt! Na zelf maar even alles gecheckt te hebben. Vroeg ik: maar moet dat klemmetje moet er toch af anders doet hij het toch niet? 😂.  Een bijkomend probleem was dus dat de slangetjes niet geleverd waren. Dus het slaapmiddel zat in het slangetje dus die moesten ze schoonspuiten. Anders koppelde ze hem weer aan en zou er nog slaapmiddel inzitten. Ik zag het probleem niet zo, lekker slapen 😜 maar ze vonden het toch niet zoeen goed idee. Afijn weer paniek hoe moet dat dan. Uiteindelijk heb ik van het onderzoek weinig mee gekregen. Ik heb de hele mannelijke niet gezien en door het gedoe met de picclijn was Ik lekker afgeleid. Overigens het klemmetje ging open en weg was ik want alles kwam er in een shot in. Mri, maag en darm onderzoek niets gevonden op mijn ijzer tekort. Dus we blijven aan de ijzer-pillen nu wel verlaagd. Na 2 maanden zou het beter moeten zijn. Dat is even afwachten.

Bij de neuroloog zagen ze dat ik was achteruit gegaan. Vooral mijn rare hoofd bewegingen zijn invaliderend. Top alsof ik het zelf nog niet weet 😭😭. Maar oké. Ze zien het wel en benoemen het. Uit de MRI kwam ook niets, er waren geen nieuwe ontstekingen te vinden. Oké op zich fijn maar dat betekend geen nieuwe medicatie of zicht op stoppen of vooruitgang. Deze littekens veroorzaken dit dus en de bescherming (myeline) om de zenuwen worden steeds meer beschadigd met alle gevolgen van dien. Ik weet dat het zo is maar kan er nog steeds niet bij met mijn hoofd dat dit dat kan veroorzaken en er niets aan gedaan kan worden. De hoop van de neuroloog is op de nieuwe NFS (neurologische functie stoornis) therapie in het VU gericht. Dat gaat in okt starten als Corona er niet weer tussen komt.

Prikje hier prikje daar het kan allemaal maar 😅

Wel besloten om B12 te starten 5 weken 2 keer per week prikken. Dan 1 keer per week. De thuiszorg kan dat doen dus dat scheelt weer een rondje huisarts /assistent. Het is een naar prikkend spulletje dat voor mooi blauwe kunstwerken op mijn zorgt. Ook leuk een keertje niet van het vallen of stoten maar van de injecties Ik merk wel verschil in mijn energie level dus dat is inprincipe heel fijn. Minder fijn is dat als ik de ochtend heb geprikt ik die nacht lig te stuiteren in mijn bed😅. Maar he je kan niet alles hebben toch😇.

Gepubliceerd door ilona45662

Hi Even wat informatie over mij. Ik weet sinds 2 Jan dit jaar dat ik naast bekkeninstabiliteit ook MS heb. MS betekend dat er in je hersenen littekens of ontstekingen zitten. Hierdoor kunnen de signaaltjes van uit je hersenen niet goed gestuurd naar alle andere delen van je lijf. Ook is MS een auto immuun ziekte waardoor je lichaam uit zichzelf de goede cellen aanvalt en stukmaakt. En dat alles zorgt voor nogal wat problemen. Ik heb de primair progressieve vorm, hiervoor is in Nederland helaas nog geen medicatie. Ook betekend dat als er iets uitvalt in mijn lichaam, dat in ieder geval niet meer terug komt zoals het was. Soms komt er wel weer wat aansturing terug en soms helaas niet. Helaas is het in de zomervakantie erg snel gegaan. Ik heb nu hulp van een stok en/of brace nodig om te lopen. En Steeds vaker ook van een rolstoel, dat ligt eraan hoe “goed”het gaat . Groetjes Ilona

4 gedachten over “Een ijzer tekort

  1. Hoi Ilona, ik lees je blog vol nieuwe ellende allemaal. Er mag wel eens een eind aan komen, niet?
    Wat wij op afdeling ook wel gebruiken bij ijzertekort (maar die zijn er in verschillende soorten dus weet niet of dit bij jouw soort zou kunnen) is Ferinject per infuus (PICC lijn?) Eénmalig en dan weer Hb controle na een maand.
    Liefs en veel sterkte.
    Las net ook jouw volgende blog, ik woon ver bij je vandaan, maar als ik wat moet/kan uitzoeken oid laat maar weten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: